Aktuality


dnes

Mše za P. Karla Kratinu

Karel Kratina se narodil 15. února 1881 a v roce 1907 byl vysvěcen na kněze. Od roku 1941 byl sice penzionován, ale nadále vypomáhal jako kněz ...

17. 2. 2025

Zkouška sboru

Dnes v 18:30 se schází svatogothardský sbor. Pod vedením sbormistra p. Ondřeje Fajstavra.

18. 2. 2025

Růženec za Guineu

V úterý od 17:00 hod se scházíme ke společné modlitbě růžence. Tento měsíc se společně modlíme také za Guineu v rámci farního projekt...

19. 2. 2025

Biblická hodina

SDÍLENÍ Deuteronomium 15–19 Díky zrušení církevního zákazu soukromě číst a studovat Bibli, jakož i masivnímu překládání Bible...

20. 2. 2025

Kdy začíná letos postní doba?

Popeleční středa a začátek postní doby je letos poměrně pozdě, až 5. března.

20. 2. 2025

Maminky s malými dětmi se mohou sejít na faře

Čtvrteční dopoledne na faře bude opět patřit maminkám s malými dětmi. Setkání proběhne od 09:00-12:00 u sv. Gotharda na faře!

21. 2. 2025

Otevřený kostel a modlitba nešpor

Mezi 15:00 a 17:00 bude otevřený kostel pro osobní modlitbu, zastavení. Od 17:00 se společně pomodlíme nešpory. Následuje v 17:30 mše svatá...

23. 2. 2025

Sbírka Haléř svatého Petra

Kořeny této sbírky sahají až do 8. století: bohatší komunity začaly odvádět do rukou papeže finanční částky, aby tyto prostředky po v...

26. 2. 2025

Biblický večer

220. PRAVIDLA PRO VÁLKU Deuteronomium, kapitola 20 Úplně jinak zní zákaz zabití člověka v době, kdy se neválčí, a úplně jinak tam,...


Sledujte nás na
našem facebooku


10. 10. 2022

Jablečný koláč z podzimní brigády

Bez kávy, čaje a koláče se neobejde téměř žádná brigáda. DĚKUJEME! těm, kdo nám vždy s láskou něco upečou. Sdílíme zde recept na koláč, který pánové a děti rychle snědli a dámy ho ochutnaly a řekly si, že tohle musí zkusit také upéct!
"Jablečný koláč koupený" - recept rodina získala při koupi domu se zahradou plnou jabloní

1. Dáme pečící papír na dno plechu/pekáče a vytvoříme tlustou vrstvu másla (tip: rozpuštěné máslo natřete na pečící papír, nechte zatuhnout a znovu natřete a takto na třikárt - tím vytvoříte asi 1 milimetr silnou vrstvu másla)
2. Poklaďte vrstvou (2 cm) nahrubo strouhaných jablek. Je lepší použít pevnější jablka, ne úplně měkká.
3. Do jablek zabodejte ořechy mírně nalámané.
4. Posypte skořicí a cukrem, aby jablíčka nebyla moc kyselá. Ale ne moc cukru!
5. Na to přijde vrstva litého těsta (čokoládové, bábovkové...)
6. Pečeme 35 min, 170°C až je těsto napovrchu růžové. Špejle napoví!
7. Necháme úplně vychladnout, otočíme na druhý pekáč, opatrně sloupneme pečící papír a posypeme mletými ořechy.
8. Dozdobíme rozpuštěnou čokoládou nebo šlehačkou.

Lité těsto - příklad:
250 g hery, 200 g moučkového cukru, 4 žloutky, 3/8 l mléka nebo vody, 400 g hrubé mouky (nebo polohrubé a k tomu krupici). Vyšlehané bílky přidáme v závěru do těsta.

Copyright © 2018 - 2025 Farnost sv. Gotharda
Všechna práva vyhrazena.